moaradehartie

Atelierul–muzeu Moara de hârtie și  Satul meșteșugurilor își propune să recreeze atmosfera atelierelor meșteșugărești de odinioară, să dăruiască o stare de bine, să-i inspire și să-i convingă pe cei care-l vor vizita că meșteșugurile sunt vii şi valoroase în secolul XXI.

Moara de hârtie și-a început povestea la Comana, în 2011, cu trei meşteşuguri creative:  realizarea de hârtie manuală, tiparul manual şi legătoria de carte. Din 2016, proiectul a fost completat cu încă șapte meşteşuguri de inspiraţie tradiţională – prelucrare a lemnului, fierărie, prelucrare a stufului şi papurii, olărit şi modelaj ceramică, țesut, cusut şi brodat, morărit tradițional, prelucrarea fructelor și legumelor – reunite sub numele de Satul meșteșugurilor, un vis care s-a putut concretiza datorită unei finanțări de la Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din Romania. Un aspect inedit al Satului meșteșugurilor este că atelierele de meșteșuguri au fost construite ca pe vremuri, din chirpici, paiantă, pământ bătut, de către oameni din comunitate.

Moara de hârtie și Satul meșteșugurilor din Comana pot fi vizitate în fiecare week-end, din martie până în octombrie, între 12.00 și 19.00, și se poate participa la demonstrațiile interactive și evenimentele organizate în atelierele de meșteșuguri. În orice zi din săptămână se poate lua parte la atelierele de lucru organizate pentru grupuri de copii și adulți, în atelierele de hârtie manuală, tipar, țesut, ceramică, împletit papură, lucru în lemn și morărit. Împreună, putem susține meșteșugurile, oamenii vrednici din mediul rural și ne putem bucura de atmosfera de tihnă și pace care se creează în jurul lor.

 

domain_318-32028 png-facebook-icon-194 – Moara de hârtie

domain_318-32028 png-facebook-icon-194 – Satul meșteșugurilor

Activități în Agora consumului responsabil:

La Urbanfest vor veni cu un război de țesut tradițional, la care participanții sunt invitați să țeasă preșuri, reciclând haine vechi, ba chiar să aducă și ei hainele din fibre naturale ce le prisosesc pentru a fi prelucrate. Pe lângă războiul de țesut, vor aduce și câteva obiecte reprezentative meșterite în fiecare atelier din Satul meșteșugurilor din Comana, cum ar fi bănci, traiste țesute la război, rogojini, vase din ceramică.

dsc_0148